planimetria
planimetria:

Uwzględnij dane przedstawione na rysunku i oblicz pole P trapezu równoramiennego wpisanego w
okrąg.
2 lis 17:30
planimetria: mam wysokość h=15−8=7
2 lis 17:31
planimetria: ale co z długościami podstaw?
2 lis 17:31
Godzio:
Poprowadź promień do wierzchołka podstawy AB. Utworzysz w ten sposób trójkąt prostokątny,
którego jedna z przyprostokątnych jest równa połowie podstawy trapezu, pozostałe boki znasz.
Analogicznie poprowadź do promień do wierzchołka górnej podstawy, otrzymasz trójkąt o bokach
15, x, 17, gdzie x oznacza połowę górnej podstawy.
2 lis 17:34
Blee:

x
2 + 8
2 = 17
2
y
2 + 15
2 = 17
2
2 lis 17:34
planimetria: Jak mogłam tego nie zauważyć...
2 lis 17:37
planimetria: Dziękuję
2 lis 17:37
Godzio:
Warto zawsze prowadzić promień 'sensownie'. W przypadku figur wpisanych w okrąg − do
wierzchołka, natomiast przy figurach opisanych − do punktu styczności
2 lis 17:38