matematykaszkolna.pl
funkcje Karolina: Czesc, może ktoś pomóc z tymi zadaniami?\ Wylicz wartość: a)arcsin(sin(−4)) b)arccos(cos(−9)) c)arctan(tan3)
 3 
d)sin(arccos(−

))
 4 
 4 
e)tan(arccos(−

))
 5 
 1 3 
f)sin(arcsin(

+ arcsin

)
 3 4 
 1 3 
g)sin(arcsin(−

) − arccos

)
 5 15 
Bo przepadły mi ćwiczenia z tego i kazano nam samemu przerobić ten materiał, a nie mogę znaleźć nigdzie tego na necie, jak ktoś ma jakieś przydatne materiały do tego, to z góry dzięki
2 lis 16:40
Blee: a na wykładach byłaś
2 lis 16:42
2 lis 16:43
Blee: arcusy to funkcje odwrotne do funkcji trygonometrycznych, więc arcsin(sin(x)) = x +/− kπ (jeżeli x jest poza − π/2 ; π/2) analogicznie pozostałe funkcje
2 lis 16:45
Blee: arccos(−3/4) = arcsin(7/4) (ponieważ: 42 = (−3)2 + (7)2) ... natomiast znak wynika z wykresu funkcji cyklometrycznych więc sin(arccos(−3/4)) = sin(arcsin(7/4) = ... patrz wcześniejszy mój wpis
2 lis 16:47
Karolina: No na wykładach podano nam tylko arcsin(x)+arccos x= pi/2 oraz arctan(x)+arccot x=pi/2
2 lis 16:52
Karolina: Czyli arccos(x)=arcsin(y) , gdy x2+y2=1?
2 lis 16:54
Blee: sprawdź czy (f) NA PEWNO tak wygląda
2 lis 16:55
Blee: (e) −−− arccos(−4/5) = x oznacza, że:
 52 − 42 
x = arcsin(

= arcsin(3/5)
 5 
więc x = arctg(−3/4) więc tg(arccos(−4/5)) = tg(arctg(−3/4)) = −3/4
2 lis 16:57
Karolina: W f nawiasy pogubiłam...
 1 3 
sin(arcsin(

)+arcsin(

))
 3 4 
2 lis 16:57
Blee: (f) masz tutaj obliczyć: sin(α + β) = sinα*cosβ + cosα*sinβ = sin(arcsin(1/3))*cos(arccos(3/4)) + cos(arcsin(1/3))*sin(arcsin(3/4)) jak sobie poradzić z sin(arcsin(x)) już wiesz, jak sobie poradzić z cos(arcsin(x)) też już wiesz (pokazałem w poprzednich przykładach) więc powinnaś sobie poradzić analogicznie robisz ostatni podpunkt
2 lis 17:01
Blee: miało być: sin(α + β) = sinα*cosβ + cosα*sinβ = sin(arcsin(1/3))*cos(arcsin(3/4)) + cos(arcsin(1/3))*sin(arcsin(3/4))
2 lis 17:02
Karolina: Dzięki wielkie, zaraz spróbuję wyliczyć emotka
2 lis 17:05
Karolina: "arcsin(sin(x)) = x +/− kπ (jeżeli x jest poza − π/2 ; π/2) analogicznie pozostałe funkcje" Czy możesz wyjaśnić bliżej, kiedy +, kiedy − oraz wartość k?
2 lis 20:04
Blee: rysunek funkcja f(x) = arcsin(x) ma dziedzinę <−π/2 ; π/2> zauważ, że sin(−4) = −sin(4) = − ( −sin(4−π)) = sin(4−π) <−−− wynika to ze wzorów redukcyjnych: https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html powyższe przekształcenia są konieczne ze względu na dziedzinę i zbiór wartości funkcji cyklometrycznej i właśnie dlatego arcsin(sin(−4) = 4 − π (która to liczba należy do <−1;1>) a nie −4. I z pewnością to będzie jedna z rzeczy na którą będą chcieli 'złapać' studentów ćwiczeniowcy.
2 lis 20:15
Karolina: Dzięki Wszystko jest teraz zrozumiałe emotka
2 lis 20:26
Karolina: Większość zadań udało mi się poprawnie wykonać, ale czy mógłbyś jeszcze proszę wyjaśnić arccos(−3/4) = arcsin(√7/4) (ponieważ: 42 = (−3)2 + (√7)2) ... natomiast znak wynika z wykresu funkcji cyklometrycznych Jak te wykresy analizować, aby to z nich wynikało? Już ostatnia rzecz, obiecuję, dziękuję za cierpliwość
 3 
Ogólnie ogarnąłam (arccos(−

)=(π−arcsin{7}{4}) i potem już jadę ze wzoru na sumę
 4 
sin(α+β), tylko widzę, że ty to szybciej zrobiłeś, a jak wiadomo czas na kolokwium najważniejszy
2 lis 22:24