funkcje
Karolina: Czesc, może ktoś pomóc z tymi zadaniami?\
Wylicz wartość:
a)arcsin(sin(−4))
b)arccos(cos(−9))
c)arctan(tan3)
| | 1 | | 3 | |
f)sin(arcsin( |
| + arcsin |
| ) |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
g)sin(arcsin(− |
| ) − arccos |
| ) |
| | √5 | | √15 | |
Bo przepadły mi ćwiczenia z tego i kazano nam samemu przerobić ten materiał, a nie mogę znaleźć
nigdzie tego na necie, jak ktoś ma jakieś przydatne materiały do tego, to z góry dzięki
2 lis 16:40
Blee:
a na wykładach byłaś
2 lis 16:42
2 lis 16:43
Blee:
arcusy to funkcje odwrotne do funkcji trygonometrycznych, więc
arcsin(sin(x)) = x +/− kπ (jeżeli x jest poza − π/2 ; π/2)
analogicznie pozostałe funkcje
2 lis 16:45
Blee:
arccos(−3/4) = arcsin(√7/4) (ponieważ: 42 = (−3)2 + (√7)2) ... natomiast znak wynika z
wykresu funkcji cyklometrycznych
więc
sin(arccos(−3/4)) = sin(arcsin(√7/4) = ... patrz wcześniejszy mój wpis
2 lis 16:47
Karolina: No na wykładach podano nam tylko arcsin(x)+arccos x= pi/2 oraz arctan(x)+arccot x=pi/2
2 lis 16:52
Karolina: Czyli arccos(x)=arcsin(y) , gdy x2+y2=1?
2 lis 16:54
Blee:
sprawdź czy (f) NA PEWNO tak wygląda
2 lis 16:55
Blee:
(e) −−− arccos(−4/5) = x oznacza, że:
| | √52 − 42 | |
x = arcsin( |
| = arcsin(3/5) |
| | 5 | |
więc x = arctg(−3/4)
więc
tg(arccos(−4/5)) = tg(arctg(−3/4)) = −3/4
2 lis 16:57
Karolina: W f nawiasy pogubiłam...
| | 1 | | 3 | |
sin(arcsin( |
| )+arcsin( |
| )) |
| | 3 | | 4 | |
2 lis 16:57
Blee:
(f)
masz tutaj obliczyć:
sin(α + β) = sinα*cosβ + cosα*sinβ = sin(arcsin(1/3))*cos(arccos(3/4)) +
cos(arcsin(1/3))*sin(arcsin(3/4))
jak sobie poradzić z sin(arcsin(x)) już wiesz,
jak sobie poradzić z cos(arcsin(x)) też już wiesz (pokazałem w poprzednich przykładach)
więc powinnaś sobie poradzić
analogicznie robisz ostatni podpunkt
2 lis 17:01
Blee:
miało być:
sin(α + β) = sinα*cosβ + cosα*sinβ = sin(arcsin(1/3))*cos(arcsin(3/4)) +
cos(arcsin(1/3))*sin(arcsin(3/4))
2 lis 17:02
Karolina: Dzięki wielkie, zaraz spróbuję wyliczyć
2 lis 17:05
Karolina: "arcsin(sin(x)) = x +/− kπ (jeżeli x jest poza − π/2 ; π/2) analogicznie pozostałe funkcje"
Czy możesz wyjaśnić bliżej, kiedy +, kiedy − oraz wartość k?
2 lis 20:04
Blee:

funkcja f(x) = arcsin(x) ma dziedzinę <−π/2 ; π/2>
zauważ, że sin(−4) = −sin(4) = − ( −sin(4−π)) = sin(4−π) <−−− wynika to ze wzorów
redukcyjnych:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
powyższe przekształcenia są konieczne ze względu na dziedzinę i zbiór wartości funkcji
cyklometrycznej
i właśnie dlatego arcsin(sin(−4) = 4 − π (która to liczba należy do <−1;1>) a nie −4.
I z pewnością to będzie jedna z rzeczy na którą będą chcieli 'złapać' studentów ćwiczeniowcy.
2 lis 20:15
Karolina: Dzięki

Wszystko jest teraz zrozumiałe
2 lis 20:26
Karolina: Większość zadań udało mi się poprawnie wykonać, ale czy mógłbyś jeszcze proszę wyjaśnić
arccos(−3/4) = arcsin(√7/4) (ponieważ: 42 = (−3)2 + (√7)2) ... natomiast znak wynika z wykresu
funkcji cyklometrycznych
Jak te wykresy analizować, aby to z nich wynikało? Już ostatnia rzecz, obiecuję, dziękuję za
cierpliwość
| | 3 | |
Ogólnie ogarnąłam (arccos(− |
| )=(π−arcsin{√7}{4}) i potem już jadę ze wzoru na sumę |
| | 4 | |
sin(α+β), tylko widzę, że ty to szybciej zrobiłeś, a jak wiadomo czas na kolokwium
najważniejszy
2 lis 22:24