planimetria
planimetria: Punkty A=(7,−4) i C=(6,5) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu ABCD a prosta o równaniu y=3
jest jego osia symetrii.Oblicz współrzędne punktów B i D (1), współrzędne środka O okręgu
opisanego na tym trapezie (2) i długość jego promienia R (3).
(1) zrobione: wyszło mi, że B=(7,10) i D=(6,1)
(2) wyznaczyłam długości |AS|, |CS|, |DS|, |BS| − jeśli przyrównuję |AS|=|BS| wychodzi mi wynik
poprawny; jeśli |CS|=|DS| − wychodzą mi pierdoły − skąd ta różnica?
(3) jeśli zrobię (2) to nie będzie żadnego problemu, póki co nie mam
Jeśli mogłabym prosić to byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w (2)
2 lis 16:22
Blee:
(1) okey
(2) po pierwsze −−− środek okręgu na pewno leży na prostej y=3 (oś symetrii).
Jak już to powinno się porównywać |AS| i |CS| lub |DS| (każdy punkt na osi symetrii będzie
spełniał równość |AS| = |BS|)
2 lis 16:29
planimetria: Wydawało mi się, że środek okręgu opisanego na czworokącie jest punktem jednakowo odległych od
wszystkich wierzchołków tego wielokąta, więc myślałam, że nie ma różnicy, które odległości
porównam. W każdym razie dziękuję, tak rzeczywiście "działa"!
2 lis 16:34
planimetria: *odległym
2 lis 16:38
planimetria: Chyba się zbytnio pospieszyłam. Nie działa.
|AS|=√(x−7)2+(3+4)2=√x2−14x+98
|CS|=√(x−6)2+(3−4)2=√x2−12x+37
|AS|=|CS| ⇔ √x2−14x+98=√x2−12x+37 ⇔ x=−30.5
Prawidłowa odpowiedź to S=(29,3)
2 lis 16:45
Blee:
A = (7, −4)
C = (6,
5)
więc dlaczego masz (3−
4)
2
2 lis 16:50
Blee:

zauważ, że dla dowolnego umiejscowienia punktu
P będzie zachodziły równości pokazane na
rysunku (to wynika z tego, że punkt P leży na osi symetrii

), dlatego właśnie istotne jest
sprawdzenie kiedy r = R
2 lis 16:53
planimetria: Mój błąd. Rozumiem już. Bardzo dziękuję za pomoc.
2 lis 17:10