prosta w przestrzeni
Julia: Znajdź współrzędne punktu symetrycznego do punktu P
0 = (3, 0, 1) względem prostej
Nie wiem, czy dobrze myślę... Z równania prostej mogę odczytać, że przechodzi przez
punkt (5, −1, −2), dobrze rozumiem? Więc punktem symetrycznym do P
0 będzie po prostu P
0'(a,
b, c), gdzie:
| | (3, 0, 1)+(a, b, c) | |
(5, −1, −2) = |
| |
| | 2 | |
2 lis 15:50
Blee:
no dobrze ... a dlaczego punkt (5, −1, −2) bierzesz pod uwagę ... a nie np. (10, 0, 1) ? Bądź
jakikolwiek inny punkt na danej prostej
2 lis 16:00
Blee:
Ja bym to zrobił tak:
1) z równania prostej wyznaczasz wektor równoległy do tejże prostej
2) wektor ten jest niczym innym jak wektorem normalnym PŁASZCZYZNY prostopadłej do tejże
prostej
3) wyznaczasz teraz tą płaszczyznę która będzie zawierać P0
4) wyznaczasz punkt przecięcia się prostej z tą wyznaczoną płaszczyzną
5) I to jest ten punkt, który Ty (nie mówiąc dlaczego) sobie przyjęłaś
2 lis 16:03
Julia: Wzięłam ten punkt z ogólnego równania prostej:
| x−x0 | | y−y0 | | z−z0 | |
| = |
| = |
| więc prosta przechodzi przez (x0, y0, z0) o wektorze [a, |
| a | | b | | a | |
b, c]?
Nie wiem jak zrobić to zadanie Twoim sposobem
2 lis 16:44
jc:
Płaszczyzna prostopadła do prostej (x,y,z)=(5,−1,−2)+t(2,1,3)
przechodząca przez punkt (3,0,1):
2(x−3) + y + 3(z−1)=0 czyli 2x+y+3z=9.
Punkt wspólny prostej i płaszczyzny:
2(5+2t)+(−1+t)+3(−2+3t)=9
14t=6, t=3/7, (x,y,z)=(41/7, −4/7, −5/7).
Szukany punkt = 2(41/7, −4/7, −5/7) − (3,0,1) = ...
Sprawdź rachunki.
2 lis 17:33
Julia:

Rysunek, by lepiej to przyswoić, mam nadzieję że poprawny...
Ok, i chyba zaczynam łapać, czyli
1) wektor równoległy do tej prostej to wektor kierunkowy = [2, 1, 3]
2) wektor normalny płaszczyzny prostopadły do niej = wektor kierunkowy prostej prostopadłej do
płaszczyzny = [2, 1, 3]
3) Równanie płaszczyzny: A(x−x
0)+B(y−y
0)+C(z−z
0)=0. Płaszczyzna zawiera punkt P
0(3, 0, 1) i
jej wektor normalny to [2, 1, 3], czyli równanie płaszczyzny wynosi:
2(x−3)+1(y−0)+3(z−1)=0 ⇒ 2x+y+3z−9=0
4) punkt wspólny prostej i płaszczyzny, to korzystam z równania parametrycznego (?) prostej tak
jak
@jc
x = 5 + 2t, y = −1 + t, z = −2 + 3t
Podstawiam (x, y, z) do równania płaszczyzny: 2(5+2t)+(−1+t)+3(−2+3t)−9=0 ⇒ t = 3/7
5) Punkt wspólny to: (5+2*3/7, −1+3/7, −2+3*3/7) = (41/7, −4/7, −5/7)
P
0' = (a, b, c)
(41/7, −4/7, −5/7) = ( (3, 0, 1) + (a, b, c) )/2
(82/7, −8/7, −10/7) − (3, 0, 1) = (a, b, c) ⇒ (a, b, c) = (61/7, −8/7, −17/7) = P
0' (Odp.)
Więc wychodzi na to, że sposób, którym chciałam to zrobić
| | (3, 0, 1)+(a, b, c) | |
(5, −1, −2) = |
| jest niepoprawny, bo wg tego wychodzi (7, −2, −5)... |
| | 2 | |
Czy może gdzieś zrobiłam błąd?
2 lis 19:21
Blee:

Sposób Twój był błędny bo wzięłaś "pierwszy lepszy" punkt leżący na tejże prostej.
To tak jakbyś miała (na płaszczyźnie) analogiczne zadanie: znajdź współrzędne punktu
symetrycznego do punktu P(2,3) względem prostej 2x + y = 0
i rozwiązując byś sobie wzięła punkt (1,2) (nie wiedzieć czego i dlaczego)
2 lis 19:29
jc: Wektor (5,−1,−2)−(3,0,1) = (2,−1, −3) nie jest prostopadły do wektora (2,1,3).
Punkt na prostej musi być tak wybrany, aby wektor łączący ten punkt z punktem (3,0,1)
był prostopadły do prostej, czyli do wektora (2,1,3).
2 lis 19:39
Julia: Rozumiem, dziękuję za pomoc
2 lis 19:46