planimetria
planimetria:

Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg o środku w punkcie O. Wiedząc, że AD||BC, |BC|=|DC| oraz
|<BAQ|=32
o, oblicz miary kątów wewnętrznych tego czworokąta.
2 lis 15:38
ite:

AD||BC, |BC|=|DC| trapez wpisany w okrąg → trapez równoramienny |DC|=|AB|
|<ADB|=|<BAQ|=32
o || Miary kąta wpisanego opartego na danym łuku i kąta dopisanego
wyznaczającego ten sam łuk są równe.
|<AOB|=2|<ADB|=64
o
w ΔAOB 180
o−64
o=116
o=2α
|<ABC|=|<BCD|=2α=116
o
|<DOA|=360
o−64
o−64
o−64
o=12
o
ΔDOA równoramienny
| 1 | |
|<ADO|=|<DAO|=β= |
| 12o=6o |
| 2 | |
|<DAB|=|<ADC|=58
o+6
o=64
o
2 lis 16:31
planimetria: BARDZO DZIĘKUJĘ!
2 lis 16:49