Sprawdzenie zadania.
VacoSQ: Witam. Czy to zadanie zrobiłem dobrze?
Niech A ⊂ Ω i B ⊂ Ω. Oblicz prawdopodobieństwo sumy zdarzeń A i B, jeśli P(A) = 12 , P(B')
= 13 oraz P(A ∩ B) = 14
Odpowiedź :
P(A) = 12
P(B') = 13
P(A ∩ B) = 14
P(A ∩ B) = P(A) + P(B') − P(A ∩ B)
P(A ∩ B) = 12 + 13 − 14
P(A ∩ B) = 612 + 412 − 312
P(A ∩ B) = 712
Proszę o sprawdzenie.
2 lis 15:22
Jerzy:
P(B) = 1 − 1/3 = 2/3
P(A U B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B) = 1/2 + 1/3 − 1/4
2 lis 15:28
Jerzy:
Poprawka: P(A U B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B) = 1/2 + 2/3 − 1/4
2 lis 15:37
VacoSQ: Czyli tak to powinno być?
P(A) = 12
P(B') = 1 − 13 = 23
P(A ∩ B) = 14
P(A ∪ B) = P(A) + P(B') − P(A ∩ B)
P(A ∪ B) = 12 + 13 − 14
P(A ∪ B) = 612 + 412 − 312
P(A ∪ B) = 712
2 lis 15:40
Jerzy:
Tam przez pomyłkę wpisalem 1/3 zamiast 2/3 ( o 15:28 )
2 lis 15:42
VacoSQ: Tak ja już zaważyłem po dodaniu odpowiedzi.
P(A) = 12
P(B') = 1 − 13 = 23
P(A ∩ B) = 14
P(A ∪ B) = P(A) + P(B') − P(A ∩ B)
P(A ∪ B) = 12 + 23 − 14
P(A ∪ B) = 612 + 412 − 312
P(A ∪ B) = 712
Teraz się zgadza?
2 lis 15:47
Jerzy:
Tak.
2 lis 15:48
VacoSQ: Dzięki za pomoc
2 lis 15:55