fidelio: ktos wytlumaczy jak zrobic te 2 przyklady?
a) ||x|−2|=|x|+2
b) ∣∣|x−1|−1∣∣=|x−2|
2 lis 14:48
Jerzy:
a) .... ⇔ |x| − 2 = |x| + 2 lub |x| − 2 = − |x| − 2 ⇔ 0 = 4 lub 2|x| = 0
⇔ |x| = 0 ⇔ x = 0
2 lis 14:54
Jerzy:
b) .... ⇔ ||x−1| − 1| = |x−2| ⇔⇔ |x−1| − 1 = x − 2 lub |x−1| − 1 = 2 − x ⇔
⇔ |x − 1| = x − 1 lub |x − 1| = 3 − x ..... potrafisz dalej ?
2 lis 15:00
fidelio: przyklad a) rozumiem ale w b) nie rozumiem jak sie opuszcza te moduly po lewej stronie
2 lis 15:05
Jerzy:
||a|| = |a|
oraz:
IaI = |b| ⇔ a = b lub a = − b
2 lis 15:07
fidelio: w przykladzie ∣∣|x−1|−1∣∣=|x−2| sa 3 moduly
a ty chyba jednego sie pozbyles bo nie zauwazyles

jesli sie myle to mnie popraw
2 lis 15:11
Jerzy:
Dla wyjaśnienia do przykladu a) .... mozemy tak rozpisać, bo prawa strona jest zawsze dodatnia.
2 lis 15:12
Jerzy:
Widzę, ale napisalem ci: ||a|| = |a| , czyli najbardziej zewnętrzny moduł mozesz opuścic.
2 lis 15:14
fidelio: ∣∣|x−1|−1∣∣=|x−2|
∣|x−1|−1∣=|x−2|
|x−1|−1=|x+2| lub |x−1|−1=−|x+2|
czy tak bedzie dobrze tez?
2 lis 15:18
Jerzy:
Nie. Dlaczego masz x + 2 zamiast x − 2 ?
Poza tym musialbyś zrobić załozenie: |x − 1| − 1 ≥ 0
2 lis 15:21
fidelio: a zle przepisalem poprostu mialem na mysli
|x−1|−1=|x−2| lub |x−1|−1=−|x−2|
2 lis 15:22
Jerzy:
A nie... dobrze, bo prawa strona jest nieujemna, ale popraw na |x − 2|
2 lis 15:23
Jerzy:
Teraz jest dobrze.
2 lis 15:24
fidelio: jeszcze nie rozumiem jaki ma wyjsc wynik mi wychodza punkty a w odpowiedzi na innej stronie
widzialem ze to beda przedzialy
2 lis 15:31
Jerzy:
Przy równaniach wychodzą punkty, nie przedzialy.
2 lis 15:35