Nierownosc
Inka : Prosze o dokladne wtlumaczenie bo nie rozumiem tego
Wykaz ze dla dowolnych liczb R a b c zachodzi nierownosc
a
2+b
2+c
2≥ab+bc+ca
jest to rozwiazane tak
| | 1 | |
a2+b2+c2−(ab+bc+ca)= |
| [a2−2ab+b2+b2−2bc+c2+c2−2ca+a2] dlaczego tak to |
| | 2 | |
rozpisane ?
Tego rozpisania nie pojmuje
2 lis 14:10
Franek: A nie prościej pomnożyć wszystko przez 2?
Byś miał
2a
2+2b
2+2c
2−2ab−2bc−2ca >= 0
I widać już ładne wzorki

(a
2 − 2ab + b
2) + (a
2 − 2ac + c
2) + (b
2 − 2bc + c
2) ≥ 0
(a − b)
2 + (a − c)
2 + (b − c)
2 ≥ 0
2 lis 14:13
Inka : dzięki
2 lis 14:20
PW: Nie zawsze udaje się wpaść jak to pogrupować, ale można się ratować funkcją kwadratową.
Równoważna postać nierówności to
a2−ba−ca+b2+c2−bc ≥ 0
(1) a2 − (b+c)a + (b2+c2−bc) ≥ 0
Jest to nierówność kwadratowa zmiennej "a" z parametrami "b" i "c".
Δ = [−(b+c)]2 − 4(b2+c2−bc) = b2+2bc+c2−4b2−4c2+4bc = −3b2−3c2+6bc = −3(b2+c2−2bc) =
−3(b−c)2≤0.
Pokazaliśmy, że niezależnie od parametrów "b" i "c" funkcja kwadratowa po lewej stronie (1) ma
wyróżnik Δ≤0, a więc nierówność (1) jest prawdziwaa dla wszystkich rzeczywistych a. b, c.
3 lis 18:32
Inka : Dzięki za wytlumaczenie
3 lis 18:37
jc: Akurat dla mnie lewa strona jest łatwiejsza do analizy.
Po prawej jest za dużo składników.
3 lis 18:40