Element neutralny
Kiki: W {f: {1,2,3} −−−> {1,2,3} : f jest bijekcją } def g * f = g ◯ f
* Jest to kółko , krzyżykiem w środku , sugeruje mnożenie
Jaką wartość m element neutralny i odwrotny tutaj ?
2 lis 13:30
Kiki: Ktoś pomoże ?
2 lis 13:53
Adamm:
jest to grupa S3 wszystkich permutacji 3−elementowych
2 lis 14:05
Adamm:
element odwrotny do f, to f−1 (funkcja odwrotna)
element neutralny to identyczność
2 lis 14:07
Kiki: Ale jak dokładnie wyznaczyc to f−1?
3 lis 18:42
Adamm:
co proszę?
3 lis 18:43
Kiki: W sensie zawsze mi wychodziło np y = 2x +6 , a tutaj mam po prostu zapisać f{−1}?
A czy mogę to zapisać następująco:
g ◯ f = g(f(x)) −−−> f
−1 = g(f(x))
−1

?
3 lis 18:47
jc:
f(1)=2, f(2)=1, f(3)=3
f−1(1)= ...
f−1(2)= ...
f−1(3)= ...
3 lis 18:49
Adamm:
f−1
tak po prostu (z jednej strony to oznacza funkcję odwrotną do f, a z drugiej, element odwrotny)
nie, nie możesz tak zapisać
1. co oznacza g ◯ f = g(f(x)) ?
po prawej masz liczbę, po lewej masz funkcję
2. co oznacza f−1 = g(f(x))−1 ?
tego to już w ogóle nie rozumiem
3 lis 18:51
Kiki: To przyporzadkowanie y do x jest przypadkowa kombinacja tych zbiorów ?
3 lis 18:52
Adamm: proszę?
3 lis 18:54
Adamm: musisz wyrażać swoje myśli precyzyjnie jeśli chcesz żeby cię ktoś zrozumiał
3 lis 18:55
Kiki: Pytam jc czemu akurat f(1)= 2, a nie np f(1)=3 ?
3 lis 18:56
jc: Kiki, masz 6 różnych bijekcji. Funkcja, którą zapisałem jest jedną z nich.
Chodziło o to, abyś spróbowała znaleźć funkcję do niej odwrotną.
3 lis 19:04
Kiki: f
−1(1)= 1/2
3 lis 19:06
jc: f−1 to funkcja odwrotna. W Twoim zadaniu mogłem równie dobrze napisać
f(△) = ⬠
f(⬠) = △
f(▭) = ▭
i dzielenie nie miałoby sensu, bo co niby znaczy 1 podzielone przez trójkąt?
3 lis 19:26
Kiki: To ja już nie ogarniam jak mam to zapisać. Po prostu babka z algebry nic nam nie tłumaczy, stąd
moja dezorientacja w tym temacie
4 lis 10:36
jc: Masz 6 permutacji, dla każdej możesz napisać permutację odwrotną.
Permutacje możesz zapisać w postaci tabeli, którą matematycy tradycyjnie zapisują
nieco inaczej.
| | | |
f= | oznacza, że f(1)=3, f(2)=1, f(3)=2 |
| | |
| | | |
f−1= | bo skoro f(2)=1, więc f−1(1)=2 itd. |
| | |
4 lis 10:45