Wielomiany
Probematyk:
Nie wykonując dzieleń znaleźć reszty z dzielenia wielomianów P przez wielomian Q:
P(x) = x
30+3x
14+2 ;
Q(x) = x
3+1
Zadanie rozumiem do momentu gdy mam pierwiastki : 0; i; −i;
Lecz gdy przychodzi do układu równań to odpadam. Może gdzieś się mylę w obliczeniach.
Utykam tutaj:
| ⎧ | 2 = c | |
| ⎨ | −2= −a + bi + c |
|
| ⎩ | 6=a − bi + c | |
Możliwe że w układzie równań coś źle zrobiłem.
Odpowiedź do zadania to 3x2+3
Proszę o jakieś wytłumaczenie zadania(najlepiej dla człowieka z mózgiem kamienia).
Z góry dzięki !