obl.
Haaaaaaanka:
Oblicz wyrażenie:
1 t + 3
____ __ _____ =
t − 2 t2 − 4
12 lut 23:07
ORZEŁ: sprowadz do wspólnego mianownika
drugi wyglada tak
t
2−4=(t−2)(t+2)

pierwszy wyraz trzeba pomnożyc przez
(t+2) − licznik i mianownik
12 lut 23:09
Haaaaaaanka:
dziekuje , czy to bedzie tak? :
1(t+2) t + 3 t + 2 − t + 3
________ __ _______ = _________
(t − 2)(t+2) (t−2)(t+2) t2 −4
12 lut 23:17
Godzio: − ( t + 3) więc w liczniku będzie t + 2 − t − 3 = −1
12 lut 23:58
Haaaaaaanka: w nawiasie licznik?
13 lut 00:06
Godzio: jeśli minus stoi przed ułamkiem to tak zawsze jest
| | x+1 | | −x−1 | | x+1 | |
− |
| = |
| = |
|
|
| | 5 | | 5 | | −5 | |
| | x+y+2 | | −x−y−2 | | x+y+2 | |
− |
| = |
| = |
| |
| | x2+5 | | x2+5 | | −x2−5 | |
13 lut 00:15