Oblicz objętość kuli.
AsiaS:

Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 18 cm, a jego ściana boczna
tworzy z podstawą kąt 2α. Oblicz objętość kuli wpisanej w ten ostrosłup, jeśli tgα=
13.
H=3
Jednak w szkole zaznaczono, że to R=3, dlaczego, skoro z zależności trójkąta powinno być to H.
Czy ma to związek z 2α oraz czy w takim razie ten promień to połowa wysokości?
2 lis 12:23
ICSP:

R = 3
2 lis 12:26
Tadeusz:
zrób dokładniejszy przekrój to ogarniesz
2 lis 12:33
AsiaS: U mnie z rysowaniem jest problem, więc dlatego mam problem z tego typu zadaniami. Czyli
promień to połowa wysokości ostrosłupa. Okej, dziękuję
2 lis 12:38
ICSP: Jaka połowa wysokości ?
2 lis 12:39
ICSP: dwusieczna kąta nie musi dzielić przeciwległego boku na dwa równe odcinki.
2 lis 12:39
AsiaS:

Coś takiego?
2 lis 12:48