Działania
Nano: W {R należącym do x |−−−−−−> ax + B : a należącym do R*, B należącym do R} definiujemy f *g = f
◯ g
Gwiazdka to krzyżyk w kółku (mnożenie)
Już określiłam ,że to działanie łączne , ale w jaki sposób określić czy jest wewnętrzne?
Jak wyliczyć element neutralny i odwrotny?
Proszę o przykładowe rozwiązanie z tłumaczeniem ,żeby wiedziała jak zabrać się do reszty
przykładów
2 lis 11:55
Nano: ?
2 lis 12:26
jc: Mówiąc normalnie,
rozważamy funkcje postaci x→ax+b, a≠0.
Złożenie takich funkcji taż ma taką postać:
x →a(a' x + b') + b = (aa')x + (ab'+b), aa' ≠ 0.
Składanie wszelkich funkcji jest łączne więc nie trzeba nic sprawdzać.
Wśród rozważanych funkcji znajdziemy element neutralny − identyczność, x→x.
Element odwrotny do x→y=ax+b:
y→ x = (y−b)/a = (1/a) y − (b/a) też ma żądaną postać.
Zatem nasz zbiór funkcji tworzy grupę.
2 lis 12:48
Nano: A jak się sprawdza czy działanie jest wewnętrzne?
2 lis 13:02
Nano: Nadal nie wiem jaki jest ten do neutralny, w sensie jak go obliczyć. złożenie funkcji jakie
napisałeś to rozumiem
Ale do neutralny ma przecież jakąś wartość? Nie rozumiem niektórych zapisów, dopiero zaczęłam
studia
2 lis 13:05
jc: Przeczytaj drugie zdanie.
Dwóm elementom z pewnego zbioru przypisujemy trzeci, który też powinien
należeć do tego zbioru.
U nasz działaniem jest złożenie funkcji, zbiorem jest pewien podzbiór funkcji.
Należy sprawdzić, czy złożenie dwóch funkcji z tego podzbioru znów do niego należy.
Odpowiedź jest pozytywna, o czym mówi drugie zdanie.
2 lis 13:06
jc:
Elementem neutralnym jest identyczność x →x = 1x+0, 1≠0.
Co rozumiesz pod słowem wartość? Element neutralny istnieje, więc ma jakąś wartość.
Tą wartością jest funkcja zwana identycznością.
2 lis 13:11
Nano: A element neutralny?
2 lis 13:12
Nano: Bo zawsze mi wychodziło ile wynosi ten element neutralny , a tutaj nie wiem o co chodzi
2 lis 13:13
Nano: Skąd się wzięło 1x +0?
2 lis 13:13
Nano: W sensie a' = 1 , a b'= 0? Bo wtedy wyjdzie że +b czyli nic się nie zmieni. Ale jak to fachowo
zapisać ?
2 lis 13:15
jc: W rozważanym zbiorze mamy różne funkcje, np.
x→2x+7
x →3x−5
ale wśród nich mamy też funkcje
x→x
I to jest właśnie element neutralny.
Funkcja ta przypisuje każdej liczbie tą samą liczbę.
2→2, 5→5, 7→7, ...
Co chcesz fachowo zapisać? Możesz tą funkcję jakoś nazwać, np. id, id(x)=x.
2 lis 13:28