Funkcja max i rozwiazania
Krzysiek60:

narusuj wykres funkcji f(x)= max(−x
2+4x, 2x
2−4x ) i z jego pomoca ustal liczbe rozwiazan
rownania f(x)=m w zaleznosci od parameru m∊R
−x
2+4x= 2x
2−4x
−3x
2+8x=0
x(−3x+8)=0
| 8 | | 8 | | 8 | | 32 | |
f( |
| )= −( |
| )2+4* |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
Wiec bede mial
| 8 | |
2x2−4x dla x∊(−∞,0) U( |
| ,∞) |
| 3 | |
wobec tego
Dla y∊(−
∞,0) −brak rozwiazan
Dla y∊{0} 1 rozwiazanie
| 32 | |
dla y∊(0, |
| ) 2 rozwiazania |
| 9 | |
| 32 | |
dla y∊{ |
| 3 rozwiazania |
| 9 | |
| 32 | |
dla y∊( |
| ,4) 4 rozwiazania |
| 9 | |
dla y∊{4} 3 rozwiazania
dla y∊(4,
∞) dwa rozwiazania
Bardziej chodzi mi czy wykres jest dobrze zrobiony