rozwiąż równanie
Szymon8181: 2x+1−3*2x−2=80
2 lis 10:00
xcv:
2
x+1=2
x•2
1=2•2
x
2
x=64
2
x=2
6
x=6
2 lis 10:03
Jerzy:
podstawiasz: 2
x = t i warunek: t > 0
| 3t | |
dostajesz równanie: 2t − |
| = 80 ..... i licz t. |
| 4 | |
2 lis 10:03
Krzysiek60: Dzien dobry
Jerzy 
Rozwiazanie wyzej wydaje mi sie rozsadne i prawidlowe jest
2 lis 10:46
Jerzy:
Cześć

Oczywiście. Podstawienie nieco upraszcza zapis, ale przecież prowadzi to tego samego:
2 lis 11:10
Eta:
Można też tak:
2
x+1−3*2
x+1−3=80
2
x+1=16*8
2
x+1=2
4*2
3
x+1=7
x=6
=====
2 lis 11:37