Geometria z parametrem
Trololo: Dla jakich wartości parametru m prosta o równaniu mx−y+2+m=0 ma co najmniej 1 punkt wspólny
z kwadratem o wierzcholkach (1,1),(1,−1),(−1,−1),(1,−1)? Odpowiedź to m <= −1/2 🤔
2 lis 09:34
ICSP: Oznaczmy prostą przez f(x) tzn f(x) = mx + m + 2
Zauważamy, że f(−1) = 2 bez względu na wybór m.
Więc na to aby f(x) miało punkt wspólny z zadanym kwadratem wystarczy aby
f(1) ≤ 1.
2 lis 12:13
Trololo: Dziękuję za odpowiedź. Jak podstawie pod to, co mówisz, to faktycznie wychodzi prawidłowa
odpowiedz. Ale szczerze mówiąc nie rozumiem tego zytnio

Dlaczego jedynym wnioskiem jest
ze f(1) <= 1. A f(1) >= −1 już nie?
2 lis 12:48
2 lis 16:54