elementy
zbior:
Dany jest zbior 4−elementowy A={a,b,c,d}. W kazdym z ponizszych punktow uzasadnic, dlaczego nie
istnieje dzialanie grupowe * w zbiorze A wiedzac, ze:
a) b*a=b; b*b=c; b*c=d; b*d=c.
2 lis 07:53
Adamm:
b2 = c ∧ b*d = c ⇒ b*d = b2 ⇒ b = d
sprzeczność, bo b≠d
2 lis 08:43
zbior:
A skad wiem, ze b≠d?
2 lis 08:50
Adamm: bo A ma 4 elementy
2 lis 08:54
zbior:
Ok.
Jak mam zapis oznaczajacy dzialanie typu a*a albo aoa albo aa albo jeszcze inne to moge
napisac, ze a*a=a2, aoa=a2, aa=a2?
2 lis 09:07
Adamm:
tak
ale jakbyś miał np.
a+a
to byś raczej zapisał
2a
2 lis 09:12
zbior:
Ok
2 lis 09:15
zbior:
czy z warunku b*a=b wynika, ze a jest elementem neutralnym?
2 lis 18:13
Adamm:
jeśli to jest grupa, to tak
2 lis 18:33
zbior:
A w tym wyjsciowym przykladzie nie wiem czy A z dzialaniem * tworzy grupe. Nawet musze pokazac,
ze to nie jest grupa.
Nie wiem tez czy dzialanie * jest przemienne.
3 lis 09:12
Adamm: czytać potrafisz?
3 lis 09:24
zbior:
To czego nie widze albo nie rozumiem?
3 lis 09:42
zbior: ?
3 lis 11:40