16−x2 | −x2+16 | −x2x+16x | ||||
lim | = | = | ||||
4+x | x+4 | xx+4x |
|x−3| | ||
lim | Tutaj w a) chyba ta granica nie istnieje? A jak jest z pozostałymi | |
3−x |
2x2+5 | ||
lim | I jeszcze taki przykłady, za który nie mam pojęcia jak się zabrać. | |
|x+5| |
|x|+4 | ||
lim | ||
5−x |
−x2 | −|x|*|x| | ||
= | |||
x | x |
−|x|*|x| | −|x|*|x| | |||
gdy x→−∞ mamy |x|=−x więc | = | =|x| | ||
x | −|x| |
−|x|*|x| | −|x|*|x| | |||
gdy x→+∞ mamy |x|=x więc | = | =−|x| | ||
x | |x| |
−x2 | ||
można się też zastanowić, jaki będzie znak ilorazu | dla dużej liczby ujemnej | |
x |
−x2 | liczbę ujemną dzielimy | ||
→ wynik dodatni | |||
x | przez ujemną |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |