funkcja
ewa: Z podanego równania 1x−2 + 2y+1 = 1 gdzie x≠2 i y≠ −1, wyznacz y jako funkcję
zmiennej x. Narysuj wykres funkcji y=|f(x)|
12 lut 23:02
Julek:
| 1 | | 2 | |
| + |
| = 1 / * (x−2)(y+1)
|
| x−2 | | y+1 | |
(y+1) + 2(x−2) = (x−2)(y+1)
2(x−2) = (x−2)(y+1) − (y+1)
2(x−2) = (y+1)(x−3)
Teraz jak to narysować ...
| | 2x−4) | | 2(x−3)+2) | | 2 | |
y = |
| − 1 = |
| − 1 = 2 + |
| − 1 =
|
| | (x−3) | | (x−3) | | x−3 | |
| | 2 | |
1) Najpierw narysuj f(x) = |
|
|
| | x | |
| | 2 | |
2) Użyj translacji o wektor v=[3;1] co da Ci f(x) = |
| + 1
|
| | x−3 | |
3) Symetria częściowa funkcji z punktu nr. 2 względem osi OX
co da Ci y=|f(x)|, uwzględniając dziedzinę x∊R − {0;2;3} i y≠−1
12 lut 23:30
ewa: sprobuje narysowac... ale gdyby mi nie chcialo wyjsc to zglosze sie jeszcze o pomoc....
dziekuje
13 lut 10:18
zadaanko: Nie ma problemu
13 lut 20:49
magda: narysowalby to ktos
26 lut 18:59
kamil: również próbowałem to narysować i mi chyba nie wychodzi... jakby mogl to ktos narysowac bylbym
bardzo wdzieczny...
26 lut 23:41
27 lut 02:01
kamil: ten program mi niewiele pomogl

bo wogole ktory wzor trezba tam wpisac

i czy to jest z
uwzglednieniem dziedziny

i wogole wszystkiego
1 mar 16:53