...
Franklin p_p: Utwórz funkcje odwrotną
otóż wychodzi mi arccos(
√y) , a w odpowiedziach arccos(−
√y), może ktoś wyjaśnić?Wiem, że
jest to 2 ćwiartka, dla której cos x jest <0, ale tu jest cos
2x, i już w sumie sam się gubię,
Eta:
y=cos
2x
cosx=±
√y dla x∊ IIćw cosx<0
więc cosx= −
√y
x=arccos(−
√y)
2/ y=log(sinx) , sinx>0 z def. logarytmu
aby funkcja była odwracalna to musi być różnowartościowa
| | π | |
i taka jest na przedziale x∊(0, |
| > dla x= π/2 sinx=1 to ln1=0 |
| | 2 | |
więc na tym przedziale istnieje f. odwrotna
x= arcsin(e
y)