tanges wyznaczony przez dwie proste
Damian: Wiemy, że współczynnik kierunkowy prostej o równianiu y = ax + b to a = tg alfa, gdzie alfa
jest kątem jaki tworzy ta prosta z osią x
Wyznacz tangens kąta ostrego, pod jakim przecinają się proste o równaniach y = ax+b oraz y = cx
+d.
Zazwyczaj robiłem zadania ze schematami, jednak to mnie zaciekawiło. Naprowadzi ktoś jak ugryźć
tego typu zadanie?
1 lis 21:48
1 lis 21:54
Damian: W książce nie ma takiego wzoru, chciałbym poznać sposób myślenia który mnie do takiego wzoru
doprowadzi
1 lis 21:57
iteRacj@:
dodam jeszcze, że ten wzór będzie z każdym na maturze, jest w tablicach maturalnych
więc tylko korzystać
1 lis 21:58
Damian: iteRacja, a wiesz jak go wyprowadzić?
1 lis 22:01
1 lis 22:08
Mila:

Tangens kąta ostrego między prostymi na płaszczyźnie:
k
1: y=a
1*x+b
1
k
2: y=a
2*x+b
1
β=α+δ
δ=β−α
δ− kąt ostry
| | tgβ−tgα | |
tgδ=tg(β−α)= |
| ⇔ |
| | 1+tgβ*tgα | |
==================
1 lis 22:08
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu
1 lis 22:11
Damian: Wielkie dzięki
1 lis 22:12
Damian: Krzysiek, co to za książka, jeśli mogę spytać?
1 lis 22:12
Krzysiek60: Elementy rachunku wektorowego i geometrii analitycznej Włodzimierz Wrona Warszawa 1964r
1 lis 22:15