Równanie diofantyczne
bongocat: Pomoże ktoś? Myślałem nad tym dużo czasu i nic
1xy+
1xz+
1yz=1 x,y,z∊ℕ
Wiem, że można pomnożyć przez xyz i wyjdzie
x+y+z=xyz
1 lis 21:16
Blee:
No dobrze ... masz takie równanie ... i co

Co masz zrobić

Jakie jest polecenie
1 lis 21:18
bongocat: Rozwiązać w zbiorze liczb naturalnych
1 lis 21:22
Adamm:
1, 2, 3
gdzieś chyba nawet jest, skoro pamiętam rozwiązanie
1 lis 21:22
bongocat: Wiem że taki wynik, poprzednie równanie było trochę inne, ale jak do tego dojść?
1 lis 21:23
bongocat: Nie wiem czy to coś da ale udało mi się zrobić taki układ równań:
x+yxy−1=a, a∊N
x+zxz−1=b, b∊N
y+zyz−1=c, c∊N
1 lis 21:26
Adamm:
jeśli nie ma dwóch jedynek, to iloczyn rośnie szybciej niż suma
więc większych rozwiązań od 1, 2, 3 nie ma (chyba że jakieś z dwoma jedynkami)
1 lis 21:28
Adamm:
tak?
x≤y≤z
gdyby było inne rozwiązanie, to musiałoby być
x<1 lub y<2 lub z<3
czyli y=1 lub z=1 lub z=2
łatwo sprawdzić, że w żadnym wypadku nie ma rozwiązania
1 lis 21:50