wyrażenie
sinusik: Jeżeli sin2x=7/9 to wartość wyrażenia sinx+cosx jest równa?
1 lis 20:49
PW: u = sinx + cosx. Oblicz u2, to się może dowiesz.
1 lis 20:52
sinusik: wyszło mi 1+7/9 a powinno wyjść pierwiastek z 1+7/9
1 lis 20:56
Krzysiek60: Wyliczas u2 wiec wynik musisz spierwiastkowac
1 lis 21:02
Mila:
Jeżeli to test wyboru, to trzeba podać z jakich odpowiedzi trzeba wybrac,
często to ułatwia rozwiązanie.
| | 7 | |
sin2x= |
| ⇔2x jest kątem I lub II ćwiartki⇒ |
| | 9 | |
x− kat ostry, wtedy sinx>0 i cosx >0
sinx+cosx=w /
2 , w>0
sin
2x+2sinx cosx+cos
2x=w
2
1 lis 21:02