Liczby zespolone
Omikron:
Bardziej prosiłbym o sprawdzenie, bo nie jestem pewny czy uzasadnienie jest całkowicie
poprawne.
Zad. Niech z
1, z
2, ... , z
n będą liczbami zespolonymi o takim samym, dodatnim module.
Udowodnij, że:
| | zi | |
Re ( ∑po i ∑ po j |
| ) = 0 ⇔ ∑po i zi = 0 |
| | zj | |
(sumy idą od i lub j = 1 do n)
Dowód:
| | zi | |
Przekształcę równoważnie Re ( ∑∑ |
| ) = 0. |
| | zj | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Re ( (z1 + z2 + ... zn) * ( |
| + |
| + ... + |
| ) ) = 0 |
| | z1 | | z2 | | zn | |
Będzie to spełnione tylko gdy
| | 1 | | 1 | | 1 | |
z1 + ... + zn = 0 lub |
| + |
| + ... + |
| = 0 |
| | z1 | | z2 | | zn | |
Wiemy że |z
1| = ... = |z
n| = r (gdzie r ∊ R
+)
Zamienię drugą część alternatywy na postać wykładniczą. Po wyciągnięciu r przed nawias będzie
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ( |
| + ... |
| ) > 0 (bo 1/r > 0 a drugi czynnik > 0 z własności |
| r | | eiφ1 | | eiφn | |
funkcji wykładniczej)
Więc alternatywa będzie spełniona ⇔ z
1 + z
2 + ... + z
n = 0 co należało udowodnić.
1 lis 20:28
Omikron: Coś chyba jednak jest nie tak, bo w ten sam sposób mógłbym pokazać, że z1 + ... zn > 0
Pewnie chodzi o to, że w eiφ znajduje się i, więc nie mogę określić znaku tego wyrażenia.
1 lis 20:32
Adamm:
(1+i)2 = 2i
ale 1≠0
1 lis 20:35
Omikron: Faktycznie, w takim razie zupełnie nie mam pomysłu
1 lis 20:38
Adamm:
Re( ∑
j ∑
i z
iz
j*) = 0
Re(∑
i z
i ∑
j z
j*) = 0
|∑
i z
i| = 0
∑
i z
i = 0
ta część rzeczywista była tylko pozorna, bo to była liczba rzeczywista od początku
1 lis 20:38
Omikron: Super, dzięki ponownie
1 lis 20:54