funkcja
ORZEŁ: mam problem z dokończeniem takiego zadania − funkcja
funkcja f określona jest wzorem
wykaz że jeżeli dla dwóch ujemnych liczb a i b zachodzi równość f(a)=f(b) to liczby a i b są
równe
więc zaczołem tak
f(a)=f(b)
a
3b
2+b
2=b
3a
2+a
2
przenosząc i wyciagając
(a−b)(a
2b
2+a+b)=0
zostaje mi udowodnienie ze
(a
2b
2+a+b)>0
nie mam pomysłu jak to rozpisać trzeba zapewne z tego zrobić iloczyn albo sume kwadratów
proszę o pomoc
12 lut 22:55
Godzio:
coś mi się wydaje że źle przekształcone
a3b2 − b3a2 + b2 − a2 = 0
a2b2(a − b) − (a2−b2) = 0
a2b2(a−b) − (a−b)(a+b) = 0
(a−b)(a2b2 − a − b) = 0
a skoro liczby a i b są ujemne to wyrażenie a2b2−a−b > 0
12 lut 23:52
ORZEŁ: 
racja , ah mój błąd . Dzięki za pomoc w rozwiazaniu problemu
12 lut 23:54
Godzio: czasem głupi błąd a później człowiek się męczy
12 lut 23:54