wykresy
Krzysiek60:

narysuj wykres funkcji
f(x)= sgn(x
2−3x−10 )
x
1+x
2=3
x
1*x
2=−10
z tego mam x
1=−2
x
2=5
Dla x∊{−2,5} =0
dla x∊(−
∞,−2)U(5,
∞) = 1
dla x∊((−2,5)=−1
1 lis 20:13
Krzysiek60: Narysuj wykres takiej funkcji
f(x)= sgn(−x2−4x+5)+sgn(−x2−x+6 )
−x2−4x+5=0
Δ= 36
x1= 1 x2= −5
bedzie tutaj
x∊(−5,1)=1
x∊{−5, 1}=0
x∊(−∞ −5)U(1,∞)= −1
−x2−x+6=0
x1=−3 x2=2
dla x∊{−3,2} =0
dla x∊(−3,2)=1
dla x∊(−∞ −3)U(2,∞)=−1
Nie wiem jak teraz to polaczyc .
Proszse z wytlumaczeniem dlaczego tak .
1 lis 20:29
the foxi:
dobry wieczór

może narysuj oba wykresy w jednym układzie współrzędnych? odpowiedź nasunie się sama
1 lis 20:32
the foxi:
albo:
dla x<−5 oba signumy przyjmują wartość −1, zatem dla x<−5 f(x)=−1−1=−2
dla x=−5 jeden signum przyjmuje wartość 0, drugi −1, więc f(−5)=0−1=−1
i teraz do kolejnego "zera":
dla x∊(−5;−3) jeden signum przyjmuje wartość 1, a drugi −1, zatem f(x)=1−1=0
dla x=−3 jeden signum przyjmuje wartość 1, drugi 0, więc f(3)=1+0=1
i teraz do x=1...
dla x∊(−3;1) oba są dodatnie, zatem f(x)=1+1=2
i tak dalej...
1 lis 20:35
the foxi:
szósta linijka, poprawka: zamiast f(3) powinno być f(−3)
1 lis 20:41
Krzysiek60:

Czesc

tak wyszlo na jednym
W rozwiazaniu mam tak
−2 dla x∊(−
∞ −5)U(2.
∞)
−1 dla x∊{−5,2}
0 dla x∊(−5,−3)U(1,2)
1 dla x∊{−3,1}
2 dla x∊(−3,1)
Nie rozumiem dlaczego tak a nie inaczej
1 lis 20:43
Krzysiek60: O widzisz .
1 lis 20:45
iteRacj@:
foxi nie jesteś w klasie z łaciną ? ? ?
1 lis 20:53
the foxi:
cześć
ite, nie
1 lis 20:53
iteRacj@:
to muszę coś dodać ze swojej branży (20:35)
liceum − licea
technikum − technika
signum − ? ?
1 lis 20:55
the foxi:
hmm, Krzyśku, ja signum rozumiem jako funkcję, która zwraca znak wyrażenia w nawiasie (bo
tak de facto jest)
masz sgn, a w nich dwie funkcje kwadratowe
wyrażenie jest równe 2 wtedy, gdy obie funkcje przyjmują wartość większą od zera
1 wtedy, gdy jedna jest dodatnia, druga się zeruje
0 wtedy, gdy obie funkcje mają wartości różnych znaków
−1 wtedy, gdy jedna ma ujemne, druga się zeruje
−2 wtedy, gdy obie funkcje przyjmują wartości ujemne
tak na chłopski rozum
1 lis 20:56
the foxi:
signum − signa
1 lis 20:56
the foxi:
ach, racja, wiem już o co chodzi...

"mały" błąd
1 lis 20:57
Krzysiek60: ja tez tak to zrozumialem
Tylko napisalem swoj post po twoim
1 lis 20:57
iteRacj@:
foxi to jeszcze dodam: jedno signum i znikam
1 lis 21:51