planimetria
planimetria: Jeden z kątów rombu ma miarę α=30o. W ten romb wpisano okrąg o promieniu r=5,6. Oblicz pole P
i obwód L rombu.
1 lis 19:25
janek191:

r = 5,6
α = 30
o
Mamy
| 2 r | | 11,2 | |
| = |
| = sin 30o = 0,5 ⇒ a = 22,4 |
| a | | a | |
Obwód
L = 4 a = ...
Pole
P = a * h = a*2 r = 2 a
r =
1 lis 19:34
janek191:
P = 2 a*r
1 lis 19:35
Wojtas: Janek
1 lis 19:37
Krzysiek60:

Wiesz ile to 2r wiec z Δ 30,60,90
o wylicz bok AD
Ob= 4*AD
P= AD
2*sin30
o
1 lis 19:39
Eta:

a=4r , h=2r
P=a*h=8r
2 =....
L=4a=16r=....
1 lis 19:41
planimetria: Jasna sprawa, wszystkim bardzo dziękuję
1 lis 19:47