Zbadaj właściwości relacji
lllll: Zbadaj właściwości relacji
J = {<a,b>∊ℕ2:∃k∊ℕ:b=k*a+1}
zwrotność
przeciwzwrotność
symetryczność
przeciwsymetryczność
antysymetryczność
przechodniość
1 lis 19:08
Adamm: 0∊N ?
1 lis 19:15
lllll: Tak
1 lis 19:28
iteRacj@: a,b,k∊N
1/ zwrotność
odpowiedz na pytanie, czy dla każdej liczby naturalnej a istnieje taka liczba naturalna k żeby
a=k*a+1 czyli a(1−k)=1
2/ symetryczność
odpowiedz na pytanie, czy dla każdej liczby naturalnej
z tego że b=k*a+1 wynika a=k*b+1
1 lis 19:50
lllll: w takim razie
− jest zwrotna
− nie jest symetryczna (?)
1 lis 20:12
iteRacj@: 1/ zwrotność
a=k*a+1 czyli a(1−k)=1
niech a będzie równe np. 7
| | 1 | | 1 | |
czy istnieje taka liczba naturalna k, żeby 7(1−k)=1 czyli 7= |
| = |
| stąd 1−k=1/7? |
| | 1/7 | | 1−k | |
nie istnieje wiec relacja nie jest zwrotna
1 lis 20:21
iteRacj@:
1/ zwrotność
z tego przykładu z 7 widać, że istnieje przynajmniej jedna liczba naturalna, dla której
własność a=k*a+1 nie zachodzi, to wystarczy żeby relacja nie była zwrotna
2/ teraz pytanie o przeciwzwrotność
czy w takim razie a=k*a+1 nie jest prawdą dla każdej liczby naturalnej?
dla a=1 mamy 1(1−k)=1 1−k=1 ⇒ k=0 czyli istnieje takie k
a więc istnieje taka liczba naturalna że jest to prawda
relacja nie jest przeciwzwrotna
1 lis 20:32
i: Czy reszta jest dobrze rozwiązana?
3) symetryczność
NIE bo ¬(aJb ⇒ bJa) np. dla <1,1>
4) przeciwsymetryczność
NIE bo ¬(aJb ⇒ ¬bJa) np. dla <2,1>
5) antysymetryczność
NIE bo ¬(aJb ∧ bJa ⇒ a=b) np. dla <2,1>
6) przechodniość
NIE bo ¬(aJb ∧ bJc ⇒ aJc) np. dla a=0, b=1, c=2
7) liniowość
NIE bo ¬(aJb v bJa) np. dla <5,3>
5 lis 22:00
i: ktokolwiek?
5 lis 23:21
iteRacj@:
3) symetryczność NIE
Z definicji symetryczności (i pozostałych własności relacji) wynika, że każda para należąca do
relacji musi spełniać warunek aJb ⇒ bJa.
Żeby wykazać, że relacja nie jest symetryczna, wystarczy wskazać jedną parę nie spełniającą
tego warunku.
Przykład źle dobrany, akurat dla <1,1> 1J1 ⇒ 1J1 1=0*1+1, szukamy innej pary.
Istnieje para niespełniająca warunku (aJb ⇒ bJa) np. ¬(3J7⇒7J3), więc relacja nie jest
symetryczna.
4) przeciwsymetryczność NIE
Istnieje para niespełniająca warunku (aJb ⇒ ¬bJa) np. ¬(2J1 ⇒ ¬1J2), więc relacja nie jest
przeciwsymetryczna.
5) antysymetryczność NIE
Istnieje para niespełniająca warunku (aJb ∧ bJa ⇒ a=b) np. ¬(2J1 ∧ 1J2 ⇒ 2=1), więc relacja nie
jest antysymetryczna.
6) przechodniość NIE
Istnieją pary niespełniające warunku (aJb ∧ bJc ⇒ aJc) np. ¬(0J1 ∧ 1J2 ⇒ 0J2), więc relacja nie
jest przechodnia.
7) spójność NIE
Istnieje para niespełniająca warunku (aJb v bJa) np. ¬(5J3 v 3J5), więc relacja nie jest
spójna.
Jeżeli ta relacja nie jest spójna, to nie jest porządkiem liniowym na ℕ2.
6 lis 07:47
Pawel: Up. Co się dzieje z "k" w Twoim rozwiązaniu iteRacj?
7 lis 09:10
ite:
Jeśli mam parę liczb a i b, to sprawdzam tylko, czy można znaleźć liczbę naturalną k żeby
b=k*a+1.
Jeżeli znajdę taką liczbę (k), wiem, że para uporządkowana (a,b) należy do relacji J. Jak
sprawdzę (20:21), że nie da się znaleźć liczby naturalnej, spełniającej równanie, to wiadomo,
że dana para liczb do relacji nie należy.
Nie muszę podawać k, muszę jedynie widzieć, czy spełniony jest warunek ∃k∊ℕ:b=k*a+1.
7 lis 10:39