planimetria
planimetria: Ba okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny którego najdłuższy bok ma długość 4r. Oblicz
pole trapezu, gdy r=10.
1 lis 19:04
janek191:

r = 10
Mamy
40 + b = 20 + c ⇒ c = b + 20
( 40 − b)
2 + 20
2 = c
2 = ( b + 20)
2
1 600 − 80 b + b
2 + 400 = b
2 + 40 b + 400
120 b = 1 600
Pole trapezu
| 1 | |
P = 0,5*( 40 + 13 |
| )*20 |
| 3 | |
1 lis 19:23
planimetria: Dziękuje za pomoc!
1 lis 19:25
Eta:

r
2=3rx ⇒ x=r/3
| r2 | | 1 | |
P(trapezu)= P1+P1+P2+P3 = r2+r2+3r2+ |
| =5 |
| r2 |
| 3 | | 3 | |
===================
1 lis 19:59