Udowodnij.
Madzia: Mam jeszcze jeden problem.
Udowonij ,że jeśli p i q są liczbami pierwszymi takimi, że p ≥5 i q−p=2, to liczba p+q jest
podzielna przez 12.
Dla mnie to już wyższa jazda. Nie ogarniam. Mógłby mi ktoś pomóc?
12 lut 22:28
wiewioor : 
zapomniałem jak się udowadnia

ale zawsze bedzie konczyć się na 2 lub później juz na 4 gdyż
są to liczby nastepujące po sobie są nieparzyste

ale jak musiałbym otworzyc skrrypot do
dyskretnej
12 lut 23:27
b.: popatrz, jakie p i q mają reszty z dzielenia przez 12:
nieparzyste, bo inaczej p i q byłyby parzyste;
żadna z reszt nie dzieli się przez 3, bo gdyby np. p=12k+3 lub p=12k+9, to p dzieliłoby się
przez 3
więc zostają reszty: 1,5,7,11
no a skoro q−p=2, to musi być p=12k+5 lub p=12k+11, a q=p+2, stąd już wynika teza
[stokrotka]
12 lut 23:41