Liczby zespolone
Omikron:
Naszkicuj na płaszczyźnie zespolonej te liczby z, które spełniają:
1) | z − 1 | + | z + i | =
√2
2) | z − 3 | + | z + 3 | = 10
Mam problem z tymi trzema przykładami, prosiłbym o pomoc.
1 lis 18:25
1 lis 18:34
Adamm:
przepraszam, tu akurat nie będzie elipsy
1) to odcinek łączący 1 i −i
2) to zbiór pusty
1 lis 18:37
iteRacj@:

czy w pkt 2/ to zbiór pusty?
| z − 3 | + | z + 3 | = 10
| 5 − 3 | + | 5 + 3 | = 10
1 lis 18:47
Adamm:
Nie, to jednak elipsa

Pomyliłem się
1 lis 18:50
Omikron: Dlaczego w takim razie w 1 będzie to odcinek, a w 2 elipsa? Dalibyście jakąś wskazówkę jak do
tego dojść?
1 lis 18:52
Adamm:
bo |z−a|+|z−b| ≥ |a−b|
jeśli zachodzi równość, to to jest odcinek
1 lis 18:54
iteRacj@:
czy zbiór pusty byłby, gdyby c<|a−b| ?
1 lis 18:56
Adamm:
Lekkie deja vu ...
1 lis 18:57
iteRacj@: owszem już o to kiedyś pytałam i jak trochę zapamiętałam, chociaż nie wszystko : )
1 lis 19:00
Adamm:
|z−a|+|z−b| = c
c ≥ |a−b|
to gdyby c<|a−b|, to nierówność nie byłaby spełniona
1 lis 19:02
Omikron: Ok, dziękuję. To pozostaje jeszcze przykład 3.
1 lis 19:04
Adamm:
(z−1)(z
*+1) ∊ iR
+
|z|
2+z−z
*−1 ∊ iR
+
|z|=1 i Im(z)>0
to górna część okręgu o środku 0 i promieniu 1
1 lis 19:12
Mila:

1)
1) | z − 1 | + | z + i | =
√2
A=(1,0), B=(0,−1)
|AB|=
√2
Zbiorem punktów jest odcinek AB.
1 lis 19:16
Omikron: Dziękuję!
1 lis 19:23
Mila:

2) | z − 3 | + | z + 3 | = 10
z
1=(3,0), z
2=(−3,0)
|z
1z
2|=6
10>6 − zbiorem punktów będzie elipsa o ogniskach: (−3,0),(3,0)
2a=10, a=5
c
2=a
2−b
2
3
2=5
2−b
2
b=4
1 lis 19:27