matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Jakub:
Oblicz granicę
1
lim
n→
∞
(1−
)
(n+3)
n
2
Jak krok po kroku to zrobić?
1 lis 15:44
ICSP:
1
1
1
(1 −
) = (1 −
)(1 +
)
n
2
n
n
1
lim (1 −
)
n + 3
= e
−1
* e
1
= e
0
= 1
n
2
1 lis 15:46
Jakub:
Dzięki!
1 lis 16:19