2 | ||
Znajdź równania tej stycznej do wykresu funkcji f(x)= x − | , która jest prostopadła do | |
x2 |
−2 | ||
prostej określonej równaniem y= | x + 1. | |
3 |
3 | ||
a= | (z informacji o prostopadłości) | |
2 |
x3 − 2 | ||
f(x)= | ||
x2 |
x4+4x | ||
f'(x)= | ||
x4 |
3 | x4+4x | ||
= | |||
2 | x4 |
3 | ||
f(2)= | ||
2 |
3 | ||
Więc mam punkt (2, | ) | |
2 |
3 | ||
Podstawiam do równania stycznej y= | x + b | |
2 |
3 | 3 | |||
I wychodzi mi ostatecznie, że y= | x − | |||
2 | 2 |
3 | 5 | |||
W książce jest podana odpowiedź y= | x − | |||
2 | 2 |
3 | 3 | |||
y= | x− | |||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |