matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo i statystyka
Patrycja:
1
Prawdopodobieństwo wyprodukowania wadliwej zarówki wynosi
.Obliczyć prawdopodobieństwo
800
tego, ze w partii 4800 sztuk co najmniej 4 zarówki są wadliwe. A − wyprodukowanie zarowki wadliwej
1
P(A)=
800
B − co najmniej 4 wadliwe B' − co najwyżej 3 wadliwe P(B)=1−P(B')=1−P
4800
(0) − P
4800
(1) − P
4800
(2) − P
4800
(3)
4800
0
1
799
P
4800
(0)=
*(
)
0
*(
)
4800
itd...
800
800
Ze schematu bernoulliego wychodzą straszne liczby, jest jakiś prostszy sposób?
1 lis 14:30
Pytający:
Możesz przybliżyć rozkładem Poissona:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_Poissona
P(B')= • dokładnie:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+n%3D0...3+(binomial(4800,n)*(1%2F800)%5En*(799%2F800)%5E(4800-n))
• w przybliżeniu:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D0..3+(6%5Ek*e%5E(-6)%2Fk!)
1 lis 20:57
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick