Oblicz granice funkcji
Wujek: Oblicz granice funkcji:
lim (√x2+x−√x2−x)
x→ ∞
Doszedłem do momentu (√x2(1+1x)−√x2(1−1x) i nie wiem co dalej, proszę o pomoc.
1 lis 12:17
Bleee:
Zastosuj przeksztalcenie:
1 lis 12:20
Krzysiek60: tak nie mozez zrobic bo masz
∞−
∞
| | √x*2+x+√x2−x | |
pomnoz przez |
| |
| | √x2+x+√x2−x | |
1 lis 12:21
Bleee:
Krzysiek... Moc może, ale to nic mu nie da
1 lis 12:36
Krzysiek60: Witam

No tak .
1 lis 12:41
Wujek: a takie pytanie mam (√x2)2 to jest x czy −x ?
1 lis 13:15
Krzysiek60: √x2= |x|
(|x|)2= x2
1 lis 13:17
Krzysiek60: Mianownik bym zrobil tak
| | x | | x | |
√x2+x+√x2−x= x(√1+ |
| +x√1− |
| = x(√1+0+√1−0)= 2x |
| | x2 | | x2 | |
√x2=|x| ale tutaj nie powinienes miec zadnego problemu czy =x czy −x bo x dazy do
∞ i jest
bardzo dodatnie
1 lis 13:30
Wujek: no ale w liczniku wyjdzie x2+x−x2−x i to się zeruje
1 lis 13:40
Krzysiek60: 
jest a
2−b
2
a
2= x
2+x
b
2= x
2−x
x
2+x−(x
2−x)=
1 lis 13:44
Wujek: czyli że będzie 2x w liczniku i mianowniku to wynik ogólny 1, zgadza się ?
1 lis 13:49
Krzysiek60: wedlug mnie
1 lis 13:52
Wujek: ok, ale muszę jeszcze zrobić to samo tylko dla x→ −∞ i nie wiem jak to tu wyjdzie
1 lis 13:58