Oblicz dziedzine funkcji
dave: f(x) = √x3−3x+2
12 lut 21:23
Dżagalaga: dziedziną tej funkcji będą wszystkie liczby nieujemne, a to wynika z własności pierwiastków.
czyli: x3−3x+2 ≥0
Jak rozwiązać tą nierówność? Myślę, że to już potrafisz zrobić =)
Dodam tylko wskazówkę, mianowicie, pierwiastkiem tego równania jest liczba 1.
12 lut 21:37
Bogdan:
a ja dodam, że dziedzinę funkcji się wyznacza, a nie oblicza.
12 lut 21:39
Arek:

x
3 − 3x − 2 ≥ 0
Szukamy pierwiastka wielomianu metoda p/q czyli dzielnika wyrazu wolnego
x
1 = 2
Teraz z twoerdzenia Bezout dzielimy wielomian x
3 − 3x − 2 przez wielomian x−2
Wychodzi x
2+2x+1
Czyli (x
2+2x+1)*(x−2) ≥ 0
(x+1)
2*(x−2) ≥ 0
Rozw: X∊ (2,
∞) ∪ {1}
12 lut 21:48
kifdgd: 2{2−2x}
23 sty 19:53
karola: oblicz dziedzinę funkcji
f(x) = 2{2−2x}
23 sty 19:54