| 1 | ||
|CD|= | c | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
|BE|2=a2+( | b)2 , |AF|2=b2+( | a)2, |CD|2=( | c)2= | c2 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 5 | |||||
|BE|2+|AF|2=a2+ | b2+b2+ | a2=c2+ | (a2+b2)= | c2 | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| |CD| |
| 1 | |||||||||
= | = | ||||||||||
| |BE|2+|AF|2 |
| 5 |
| 1 | ||
|CD|2= | *(|BE|2+|AF|2) | |
| 5 |
|CS|2=a2+b2
z tw, Pitagorasa w ΔCDB i w ΔCAE
n2=b2+4a2
m2=4b2+a2
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| m2+n2 | ||
m2+n2= 5a2+5b2 ⇒ | =a2+b2= |CS|2 | |
| 5 |
1/ rysunek i odpowiednie oznaczenia zgodne z treścią zadania
Z podobieństwa trójkątów AED i CED z cechy (kkk)
| h | 2x | ||
= | ⇒ h=x√2 | ||
| x | h |
| a | h | a | ||||
oraz | = | ⇒ | =√2 | |||
| b | x | b |
(chyba, ze jako moderator mozesz sprawdzic po IP;
jesli tak to prosze bys tego nie ujawniala − dawno mnie nie bylo, mialem dluzsza przerwe od
matematyki i wpadam teraz sporadycznie by przypomniec sobie to i owo i moze pomoc). Pozdrawiam