Porównywanie liczb
pheri: Porównaj liczby:
a) √6−2√5=√1−2√5+5=√(1−√5)2=|1−√5|=−(1−√5)=−1+√5=√5−1
b) log5*log20+log22=?
Co do pierwszej liczby to problemów brak, ale w drugiej zaczynają sie schody, poniewaz dochodze
do pewnego momentu i tak naprawde nie wiem co dalej zrobic, a tez nie wiem czy to co robie
jest prawidlowe bo jest tam pewna rzecz, ktorej nie jestem pewien
31 paź 21:06
Krzysiek60: Moze to pomoze ale nie wiem
log20= log(4*5)= log4+log5
albo log20= log(2*10)= log2+log10= log2+1
31 paź 21:11
pheri: Wlasnie probowalem cos kombinowac z tymi własnosciami logarytmów, ale głowie sie nad tym i
głowie i juz nie mam pojecia jak to uprosicic do najprostszej postaci..
31 paź 21:16
Mila:
log5*log20+log2(2)=log5*log(4*5)+log2(2)=
=log5*(log4+log5)+log2(2)=
=log5*log22+log2(5)+log2(2)=
=log2(5)+2log5*log2+log2(2)=[log(5)+log(2)]2=(log(10))2=1
31 paź 21:46
pheri: Mila, piękna sprawa! dziękuje za pomoc
31 paź 21:57
Mila:
31 paź 22:28