wielomiansy
Burczyk: Dla jakich wartości parametru m rozwiązania x1, x2, x3 równania x3−9x2+26x+m=0 spełniają
warunki: x2=x1+r i x3=x1+26
31 paź 20:38
Eta:
co to r?
31 paź 20:40
Burczyk: Ajć, warunki to: x2=x1+r oraz x3=x1+2r
31 paź 20:42
Eta:
Równanie : Ax
3+Bx
2+Cx+D=0 ma rozwiązania x
1,x
2,x
3
to ze wzorów Viete
'a
| | C | |
i 2/ x1*x2+x1*x3+x2*x3= |
| |
| | A | |
Oznaczam x
1=a, x
2=b, x
3=c dla łatwości zapisów
a,b,c −− tworzą ciąg arytmetyczny
to 2b=a+c i z 1/ a+b+c= 9 ⇒ 3b=9 ⇒
b=3
to a+c=6 ⇒ a= 6−c
z 3/ (6−c)*3+(6−c)*c+3c=26 ⇒ .................. c=2 v c=4 to a=4 v a=2
abc= −m ⇒ ......
Odp: m= 24
==========
31 paź 21:12
Eta:
zapomniałam wpisać minusa
m= −24
31 paź 21:14
31 paź 21:23
jc: Czytelniej jest oznaczyć pierwiastki literami a,b,c.
a+c=2b
x3−9x2+26x+m=0
a+b+c=9
ab+bc+ca=26
abc=−m
Z równań
a+b+c=9
a+c=2b
wynika, że 3b=9, b=3, a+c=6
Teraz
ab+bc+ca=26
przepisujemy
3*6+ac=26
ac=8
Ale skoro a+c=6, to a=2, c=4 lub odwrotnie.
W każdym przypadku m=−abc=−2*3*4=−24.
31 paź 21:25
Burczyk: Kurcze! Na śmierć zapomniałem, że istnieje cos takiego jak wzory Viete'a

Dzięki za pomoc
31 paź 21:25
Eta:
31 paź 21:28