dobry wieczór, mam takie zadanie z granicą:
Samwoja:
| | (n2+1)*n!+1 | |
lim = |
| |
| | (2n+1)*(n+1)! | |
n−>nieskończoności
proszę o pomoc przy rozwiązaniu
31 paź 20:30
PW: A co znaczy lim = ....?
31 paź 20:38
Samwoja: oczywiście, że nie ma tam " = ", z rozpędu wpisałam.
A poza tą uwagą masz jakieś, które pomogą mi rozwiązać zdanie?
31 paź 20:42
Samwoja: proszę o pomoc w rozwiązaniu tej granicy.
31 paź 21:03
the foxi:
(n+1)!=n!(n+1)
31 paź 21:05
Samwoja: a co robić z tą jedynką w liczniku? n! powinna się chyba skrócić?
| | (n2+1)n! + 1 | |
lim |
| |
| | (2n+1)*n!(n+1) | |
n−>
∞
1 lis 15:19
ICSP: a jak masz granicę :
to ta 1 w liczniku Ci przeszkadza ?
1 lis 15:36
Samwoja: czyli że to ma być tak :
| | (n2+1)n! + 1 | |
lim |
| |
| | (2n+1)*n!(n+1) | |
n−>
∞
wyciagam silnie przed nawias
| | n! ((n2+1) + 1n!) | |
lim |
| |
| | n!(2n+1)*(n+1) | |
n−>
∞
skracam silnie
| | (n2+1) + 1n! | |
lim |
| |
| | (2n+1)*(n+1) | |
n−>
∞
mianownik mnożę? − ale nadal mam silnię ...
n−>
∞
1 lis 15:52
1 lis 15:54
Samwoja:
I moge przyjać, że 1/n! dąży do 0 i to wyeliminować teraz ?
n−>
∞
n−>
∞
pozbywam się n
2
n−>
∞
tak to ma być?
1 lis 18:26
ICSP: Nie możesz sobie eliminować poszczególnych elementów.
| | n2 + 1 + 1/n! | | 1 + 1/n2 + 1/(n! n2) | |
lim an = lim |
| = lim |
| |
| | 2n2 + 3n + 1 | | 1 + 3/n + 1/n2 | |
| | 1 + 0 + 0 | |
= |
| = 1 |
| | 1 + 0 + 0 | |
1 lis 18:29
ICSP: 2 w mianowniku zgubiłem.
1 lis 18:29
Samwoja: ok, teraz ma to sens, ręce i nogi.
1 lis 18:38