granica funkcji
maćko małgorzata : Wskaż dwa ciągi (an) i (bn), dla których liman= limbn=x0 oraz lim f(an)≠lim f(bn), i na
tej podstawie wykaż, że nie istnieje granica funkcji f w punkcie x0, jeśli:
d) f(x)= √x−2/|x−4| , x0=4
Takie zadanie bylo już na forum, ale nie zrozumiałem o co chodzi, czy ktoś mógłby dokładnie
wyjaśnić?
31 paź 20:19
Adamm:
dla x<4
| | √x−2 | | 1 | |
f(x) = − |
| = − |
| |
| | x−2 | | √x+2 | |
dla x>4
| | 1 | | 1 | |
limx→4− f(x) = limx→4− − |
| = − |
| |
| | √x+2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
limx→4+ f(x) = limx→4+ |
| = |
| |
| | √x+2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
w szczególności możemy wziąć an = 4− |
| , bn = 4+ |
| |
| | n | | n | |
31 paź 20:26
maćko małgorzata : Podstawiając an do funkcji i licząc granicę wychodzi mi dokładnie taka jak granica f(bn),
mógłbyś to rozpisać?
31 paź 20:49