modulo
rownania:
W grupie (Z60, +60) rozwiazac rownanie 62x+60 40=20. (a+n b=rn(a+b))
62x+60 40=20
r60(62x+40)=20
i co dalej?
31 paź 20:14
Adamm:
użyję bardziej standardowej notacji
62x+40 ≡ 20 (mod 60)
2x ≡ −20 (mod 60)
x ≡ −10 (mod 30)
x ≡ 20 (mod 30)
x ≡ 20 (mod 60) ∨ x ≡ 50 (mod 60)
31 paź 20:30
rownania:
Skad sie bierze 2x?
31 paź 20:52
Adamm:
60x ≡ 0 (mod 60)
31 paź 20:57
rownania:
x∊Z60
r60(2x)+60 40=20
jak dalej to przeksztalcic?
1 lis 17:50
rownania: ?
1 lis 19:32
rownania: ?
1 lis 20:22