Wzrtosci funkcji
Krzysiek60: Dla jakich wartosci parametru a najmniejsza wartosc funkcji f(x)= x
2−ax+2 jest wieksza od
najmniejszsej wartosci funkcji f(x)= x
2−x+a+1
Mysle tak zeby zrobic
Obie te funkcje osiagaja najmniejsza wartosc w wierzcholku
f(x)= x
2−ax+2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(0,5a)= |
| a2− |
| a2+2= − |
| a2+2 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
f(x)= x
2−x+a+1
| | 1 | | 1 | | 3 | |
f(0,5)= |
| − |
| +a+1= a+ |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | |
− |
| a2−a+ |
| >0 (mnoze przez 4 |
| | 4 | | 4 | |
−a
2−4a+5>0 (mnoze przez (−1)
a
2+4a−5<0
Δ=36
a
1= −5
a
2= 1
a∊(−5,1)
tak mi wyszlo
31 paź 19:41
Eta:
a
2+4a−5<0
(a+5)(a−1)<0
a∊(−5,1)
ok
31 paź 20:20
Krzysiek60: Dobry wieczor
Eta 
Przyda sie chociaz jestem smutny .
Dzisiaj dowiedzialem sie sie ze po 15 latach pracy juz nie jestem potrzebny .
31 paź 20:23
Krzysiek60: W jednym zakladzie tyle lat przepracowalem .
31 paź 20:24
Mila:

II sposób
| | a | | a2 | |
f(x)=x2−ax+2=(x− |
| )2− |
| +2 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
g(x)=x2−x+a+1=(x− |
| )2− |
| +a+1 |
| | 2 | | 4 | |
a
2+4a−5<0
Δ=16+20=36
a=−5 lub a=1
a∊(−5,1)
dla a=0 masz wykresy.
31 paź 20:46
Mila:
To współczuję, Krzysiu. I co teraz zamierzasz z tym zrobić?
31 paź 20:48
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Nie wiem na razie . Jakos do Nowego Roku przezyje . Bede szukal jakiejs pracy . Moze sie uda .
Nawet zeby byla po Nowym Roku .
Jeszcze musze pracowac 5 lat. W miedzyczasie moze sie podszkole .Duzo mysli klebi mi se teraz w
glowie
31 paź 20:56
Mila:
Życzę powodzenia: Nie zamartwiaj się.
31 paź 21:13
Krzysiek60: dziekuje Ci

szkoda tylko ze mnie ma jej teraz przy mnie
31 paź 21:15
Eta:
Krzyśku nie martw się .. dbaj o zdrowie!
31 paź 21:21
Krzysiek60: dziekuje
Eta 
Na razie jestem przygnebiony . Po Wszystkich Swietych bede rozmawial z bratem .Moze on cos
znajdzie dla mnie .
31 paź 21:29
iteRacj@:
Krzysiek po ustaniu zatrudnienia (jak rozumiem taka jest Twoja sytuacja) wiele osób idzie
na długie zwolnienie lekarskie. Można je zacząć w ciągu kilku dni (nie wiem czy do 7 czy do
14) od ustania zatrudnienia i musi trwać co najmniej 30 dni.
Wszystko do sprawdzenia jak najszybciej w ZUS−ie, lekarze też pewnie wiedzą. Otrzymuje się
wtedy zasiłek chorobowy i łatwiej zebrać myśli i siły do szukania następnej pracy.
1 lis 09:35
Krzysiek60: Dzien dobry
iteRacj@
Zaraz pojade na grob zony . jak wroce do napisze do Ciebie .Nie chcialbym sie tutaj rozpisywac
1 lis 09:41