δ: |3x+6|+|x−2|\leq 8
moglby ktos mi dokladnie wytlumaczyc jak rozwiazuje sie takie nierownosci?
31 paź 19:24
δ: |3x+6|+|x−2|≤ 8
31 paź 19:24
eron: |3x+6|+|x−2|≤ 8
|3(x+2)|+|x−2|≤ 8
|3|*|x+2|+|x−2|≤ 8, |3|*|x+2|=3|x+2|, bo |a*b|=|a|*|b|
3|x+2|+|x−2|≤ 8
Teraz zaznaczasz na osi liczby, ktore zerują wartosci bezwzględne, czyli −2 oraz 2
Te 2 liczby dzielą ci oś liczbową na 3 przedziały: (−∞;−2), <−2;2), <2;+∞)
Zasada jest taka, ze lecisz od lewej i kolejno zaczynasz od przedziałów otwartych, czyli w
pierwszym przedziale: (−∞;−2) przy −2 stawiasz nawias otwarty, potem zaś, gdy ta liczba się
powtarza/występuje po raz drugi, stawiasz nawias domknięty
Następnie badasz 3 przypadki, czyli gdy x∊(−∞;−2), gdy x∊<−2;2) i gdy x∊<2;+∞)
Czyli:
I przypadek: x∊(−∞;−2)
3(−x−2)−x+2≤8
−3x−6−x≤6
−4x≤12
x≥−3
II przypadek: x∊<−2;2)
3(x+2)−x+2≤8
3x+6−x≤6
2x≤0
x≤0
III przypadek: x∊<2;+∞)
3x+6+x−2≤8
4x≤4
x≤1
Zatem:
x≥−3 v x≤0 v x≤1
x∊<−3;+∞) v x∊(−∞;0> v x∊(−∞;1>
Sumujesz wszystkie przedziały i wychodzi ci, że: x∊ℛ
31 paź 19:40
δ:
31 paź 19:47
PW: Nie wierz w jawne bzdury, wystarczy podstawić x=1:
|3+6|+|−1| ≤ 8
jest zdaniem fałszywym.
31 paź 20:01