Równanie diofantyczne
bongocat: Mam pytanie, czy dobrze robie to równanie, bo nie jestem pewny?
Rozwiąż w zborze liczb naturalnych:
1x+1y+1xy=1 / *xy
x+y+1=xy
xy−x−y+1=2
(−x+1)(−y+1)=2
−x+1=2 i −y+1=1
lub
−x+1=1 i −y+1=2
x=−1 i y=0
lub
x=0 i y=−1
Brak rozwiązań, bo x i y nie mogą być równe 0
31 paź 18:46
jc: 1/2+1/3+1/6=1
31 paź 19:11
jc: 1/x+1/y+1/x/y =1
y+x+1=xy
(x−1)(y−1)=2
x−1=1, y−1=2 lub odwrotnie
poza tym mamy
x−1=−1, y−1=−2, ale to daje zero i liczbę ujemną więc nas nie interesuje
przypadek odwrotny tak samo
31 paź 19:15
bongocat: Rzeczywiście, dzięki
31 paź 19:24
bongocat: Zapomniałem o tym właśnie, że 2=−1*(−2) i odwrotnie, wtedy też by mi wyszło
31 paź 19:27
bongocat: A jeszcze pytanko, jak prawidłowo zapisać dziedzinę do tego równania, tak:
D=R−{0}
czy może tak:
D=N−{0}
?
31 paź 19:39
jc: Przecież masz powiedziane: rozwiąż w zbiorze liczb naturalnych.
Dla niektórych zero jest liczbą naturalną, dla innych nie,
więc najlepiej powiedzieć: znajdź dodatnie liczby całkowite spełniające równanie...
31 paź 20:00