Koncepcja równania parametrycznego prostej w r3
Bialozor: z definicji Dowolny punkt p należący do prostej l można zapisać jako
P=P0+tr
czyli
x=x0+ta
y=y0+tb
z=z0+tc
Bawiąc się w geogebrze zauwaćyć można że gdy definiuję tylko x np x=3 uzyskuję płaszczyznę gdy
zdefiniuję x i y uzyskuję na przecięciu płaszcyzn prostą jeśli definiuję x y z otrzymuję
punkt.
W jaki sposób dodanie niewiadomej t "przekształca punkt w prostą"?
Czy t jest dowolnym argumentem dla którego x y z mają różne wartości a kolejne t dają prostą?
31 paź 18:25
PW:
[x−x0, y−y0, z−z0] = t.[a, b, c]
− takie równanie wektorowe. (x, y, z) jest dowolnym punktem na prostej.
Każdy wektor po lewej stronie jest wielokrotnością wektora [a, b, c] (iloczynem wektora przez
liczbę t∊R)..
Po co tu jakiś program komputerowy?
31 paź 18:34
Jerzy:
Po drugie t jest parametrem, a nie niewiadomą.
x = a , to zbior wszystkich punktów przestrzeni, których współrzędna x =a ,
natomiast y i z są dowolne, czyli płaszczyzna prostopadła do osi OX i przecinająca ją w punkcie
x = 3 i co tu takiego zaskakującego ?
31 paź 18:51
Bialozor: Dla wektorów rozumiem, wektor jako wielokrotnosc pewnego wektora poczatkowegi, jako zapis
prostej w przestrzeni, nie pojmuje, ponieważ 1) z tego na co patrzyłam prostą uzyskuję na
przecprzeciu dwóch płaszczyzn, wprowadzenie 3 przestrzeni prowadzi do powstania punktu, 2)
wartości na prostej nie pojawiają się co pewien odcinek, wiem że w moim myśleniu jest luka
lecz nie mogę jej dostrzec
31 paź 18:53
Jerzy:
Punkt należy do trzech płaszczyzn jednocześni tylko wtedy,gdy płaszczyzny są do siebie
prostopadłe.
Popatrz na wierzchołek prostopadłościanu.
31 paź 19:05
jc: Prostą w R3 możesz uzyskać jako przecięcie 2 płaszczyzn lub idąc
stale w kierunku zadanego wektora. Wtedy w różnych chwilach będziesz w różnych
punktach prostej.
czas →(Początek drogi) + czas * wektor
Oczywiście wektor nie może być zerem, bo wtedy będziesz stać w miejscu.
Zwykle na oznaczenie czasu używa się litery t (łacina, angielski,...).
31 paź 19:07
jc: Jerzy, wystarczy, że żadne dwie płaszczyzny nie będą do siebie równoległe.
31 paź 19:09
Bialozor: Zrozumiałam

dziękuję za odpowiedzi
31 paź 19:27
Jerzy:
Faktycznie, moja pomyłka.
31 paź 19:28