rownanie kwadratowe
Krzysiek60: Rozwiazaniami rownania ax
2+bx+c=0 gdzie ac≠0 sa liczby x
1i x
2
Podaj rownanie kwadratowe o rozwiazaniach
c) x
12 i x
22
d) x
13i x
23
a) zanim policze zastanawia mnie ten warunek a*c≠0 bo a≠0 to rozumiem
x
2−(x
1+x
2)x+x
1*x
2 =0
Moje rownanie moge zapisac tak
| | (−b/a) | | 1 | |
x2−( |
| )x+ |
| =0 |
| | c/a) | | c/a | |
| | b | | a | |
x2+ |
| x+ |
| =0 (mnoze obustromnie przez c |
| | c | | c | |
cx
2+bx+a=0
Najpierw to do sprawdzenia
31 paź 18:23
Adamm:
chodzi o to by c≠0
jest tak by x1, x2≠0, co gwarantuje że nie dzielimy przez 0
31 paź 18:24
Krzysiek60: No tak . dziekuje .
zaraz zabieram sie za b)
31 paź 18:33
Krzysiek60: Bo jesli bedzie rownanie kwadratowe niezupelne postaci y=ax2+bx=0 to jednym z rozwiazan
tego rownania jest x=0
31 paź 18:38
Jerzy:
Cześć

Dokładnie tak.
31 paź 18:42
Krzysiek60: b)
| x1 | | x2 | | (x1+x2)2−2x1*x2 | |
| + |
| = |
| |
| x2 | | x1 | | x1*x2 | |
| | (−b/a)2−2(c/a) | |
x2−( |
| )x+U{1}{c/a) (dalem na koncu U{1}{c/a) bo w mianowniku wyzej mam |
| | c/a) | |
x
1*x
2
Po przeksztalceniach wychodzi mi
| | b2−2ac | | a | |
x2−( |
| + |
| =0 (mnoze przez ac |
| | ac | | c | |
acx
2−(b
2−2ac)x+a
2 =0
I to jest zle bo w odpowiedzi ma
acx
2−(b
2−2ac)x+ac=0
31 paź 18:59
Krzysiek60: czesc
Jerzy
31 paź 18:59
Krzysiek60: Gdzie mam blad w tym drugim?
31 paź 19:50
Krzysiek60: Prosze o sprawdzenie b)
1 lis 18:19
iteRacj@:
18:59 w drugiej linijce trzeba dodać 1
w szukanym równaniu wyraz wolny wynosi 1
1 lis 20:07
Krzysiek60: Bardzo prosze o rozpisanie tego
Bo w d) mam ten sam problem
1 lis 20:16
iteRacj@:
wyjściowe równanie ax
2+bx+c=0, pierwiastki wyjściowego równania x
1, x
2
szukane równanie
Ax
2+
Bx+
C=0
| | x1 | | x2 | |
pierwiastki szukanego równania |
| i |
| |
| | x2 | | x1 | |
Ax
2+
Bx+
C=0 || :
A
wzory Viete'a
| B | | x1 | | x2 | | (−b/a)2−2(c/a) | |
| = |
| + |
| = |
| |
| A | | x2 | | x1 | | c/a | |
| C | | x1 | | x2 | | x1x2 | |
| = |
| * |
| = |
| =1 |
| A | | x2 | | x1 | | x1x2 | |
| | (−b/a)2−2(c/a) | |
więc x2+ |
| x+1=0 |
| | c/a | |
1 lis 20:50
Krzysiek60: Rozumiem dlaczego tak
| | c | |
Wiec w ostatnim bedzie wyraz wolny (x1*x2)3= ( |
| )3 . |
| | a | |
1 lis 22:25
iteRacj@: tak jest
1 lis 22:39
Krzysiek60: iteRacjo napisalem do Ciebie emala na a....
Mozesz spojrzec ?
1 lis 23:03
iteRacj@:
nie mogę, bo adres nie mój...
przekieruj na taki vedanshi.makaylie@0nelce.com
1 lis 23:29
Krzysiek60: To znaczy na ten napisac jeszcze raz ?
Tam po @ jest zero czy duze O ?
1 lis 23:32
iteRacj@: zero
1 lis 23:35
Krzysiek60: Dobrze .Ale napisze juz jutro .dzisiaj juz pozno
1 lis 23:37
iteRacj@: to jutro podam email, bo to tymczasowy
1 lis 23:39