rownanie kwadratowe
Krzysiek60: Wykaz ze jesli rownanie kwadratowe ma rozwiazania rzeczywiste x
1,x
2 to rownanie ma postac
x
2−(x
1+x
2)x+x
1x
2=0
(x−x
1)(x−x
2)=0
x
2−x(x
1+x
2)+x
1*x
2=0
Zrobilem to tak
Autor zadania pisze zeby dprowadzic rownianie
ax
2+bx+c=0 do postaci
Widze ze podzielil obustronnie przez a
I teraz wzory Viete"a?
31 paź 17:46
the foxi:
tak, to kończy sprawę
31 paź 17:49
Adamm:
Jest jeden mały problem.
Tak się wzorów Viete'a dowodzi.
31 paź 17:53
Krzysiek60: Czesc

Dobrze .
31 paź 17:53
Krzysiek60: Adamm to jak proponujesz?
31 paź 17:55
Adamm:
cóż, to nie jest prawda
przecież możemy to pomnożyć przez dowolną liczbę różną od 0, np. 2
2x2−2(x1+x2)x+2x1x2 = 0
i też będzie ok
31 paź 18:09