Oblicz granice funkcji
Lotus: Oblicz granice funkcji:
x→ 3
| | −3x+14 | |
Doszedłem do momentu: |
| i nie wiem jak to dalej wymnożyć. |
| | (√x+13+2√x+1)x2−9 | |
Proszę o pomoc
31 paź 17:27
Adamm:
tak powinno być
| −3x+9 | |
| |
| (√x+13+2√x+1)(x2−9) | |
31 paź 17:38
Lotus: (√x+13)2−(2√x+1)2 tak wygląda to mnożenie w liczniku czy tu też jest błąd ?
31 paź 17:46
Adamm:
tak, tak wygląda licznik po wymnożeniu przez √x+13+2√x+1
31 paź 17:52
Lotus: no i to będzie x+13−4*x+1= −3x+14
31 paź 18:05
Adamm: (x+13)−(4(x+1)) = x+13−4x−4 = −3x+9
31 paź 18:06
Krzysiek60: −4(x+1) tak bedzie
31 paź 18:07
Jerzy:
Dla ciebie (√a)2 − (√b)2 = a − b. Gratulacje!
31 paź 18:08
Adamm:
@Jerzy
no przecież tak jest
31 paź 18:09
Lotus: no nawias zgubiłem teraz wiem a jak ten mianownik wymnożyć ?
31 paź 18:17
Jerzy:
Tak, źle umiejscowiłem kwadraty.
31 paź 18:18
Adamm:
co chcesz wymnażać?
skróć x−3 w liczniku i mianowniku, i podstaw trójkę
31 paź 18:21