grupy
grupy:
Zalozmy, ze xy=yx, ord(x)=2 i ord(y)=5. Udowodnic, ze ord(xy)=10.
31 paź 17:16
Adamm:
gdyby dla 0<k≤10 było
(xy)k = e
to
xk = y−k
ord(xk) = ord(y−k)
ale ord(xk)∊{1, 2}, ord(y−k)∊{1, 5}, skąd
ord(xk) = ord(y−k) = 1
ale to by oznaczało że 10|k
zatem musi być k=10
31 paź 17:31
Adamm:
bo
ord(xk) = 1 ⇔ xk = e ⇔ 2|k
ord(y−k) = 1 ⇔ y−k = e ⇔ yk = e ⇔ 5|k
2|k i 5|k, to 10|k
31 paź 17:35
Adamm:
albo tak
(xy)10 = e
gdyby
ord(xy) = k, to
k|10
skąd k=2 lub k=5
ale
(xy)2 = y2 ≠ e
(xy)5 = x ≠ e
31 paź 17:49
Adamm:
zapomniałem o 2 dzielnikach
lub k=10 (i tak oczywiście jest) lub k=1
i gdyby k=1, to x=y−1, rzędy się nie zgadzają
31 paź 17:51